Translating the ingame user interface

Translating the ingame user interface

Various things about Spring that do not fit in any of the other forums listed below, including forum rules.

Moderator: Moderators

Post Reply
Deutscha
Posts: 64
Joined: 29 Apr 2009, 19:23

Translating the ingame user interface

Post by Deutscha » 26 Dec 2009, 13:16

Hello,

i know that the lobbies can be translated into other languages than english.

But the ingame user interface is still in english and i think it's not very welcome to those who can not speak it very well :s

can you make it possible that the user interface (e.g. BA's) is going to can be translated into other languages?
0 x

User avatar
JohannesH
Posts: 1793
Joined: 07 Apr 2009, 12:43

Re: Translating the ingame user interface

Post by JohannesH » 26 Dec 2009, 13:18

It is possible.
0 x

Regret
Posts: 2086
Joined: 18 Aug 2007, 19:04

Re: Translating the ingame user interface

Post by Regret » 26 Dec 2009, 13:36

It is possible to do, but not going to happen for BA anytime soon.
0 x

User avatar
smoth
Posts: 22295
Joined: 13 Jan 2005, 00:46

Re: Translating the ingame user interface

Post by smoth » 26 Dec 2009, 14:40

On a per project basis, you are not going to see that.

In the lobbies maybe.
0 x

User avatar
Jazcash
Posts: 5302
Joined: 08 Dec 2007, 17:39

Re: Translating the ingame user interface

Post by Jazcash » 26 Dec 2009, 15:05

What would be awesome is a chat and ingame translator which if prompted, can tell you what those darn foreigners are bitching about!
0 x

User avatar
Wartender
Conflict Terra Developer
Posts: 300
Joined: 17 Jan 2009, 22:37

Re: Translating the ingame user interface

Post by Wartender » 26 Dec 2009, 15:17

i can translate to spanish and italian, if anyone needs me to
0 x

zerver
Spring Developer
Posts: 1358
Joined: 16 Dec 2006, 20:59

Re: Translating the ingame user interface

Post by zerver » 26 Dec 2009, 16:13

I agree this will not happen anytime soon. And I think it is impossible to make a special mod version with a different language for sync reasons.
0 x

Gnomre
Imperial Winter Developer
Posts: 1754
Joined: 06 Feb 2005, 13:42

Re: Translating the ingame user interface

Post by Gnomre » 26 Dec 2009, 16:31

zerver wrote:I agree this will not happen anytime soon. And I think it is impossible to make a special mod version with a different language for sync reasons.
You wouldn't need a special mod version, you could just make translation files with internal unitnames and translations of unit display names, descriptions, and of the UI elements, then just modify a UI widget like iceui or one of Regret's UIs to load strings from those translated files. None of it would break sync, though if it was done well enough, they'd probably include it in BA anyway.
0 x

User avatar
Wartender
Conflict Terra Developer
Posts: 300
Joined: 17 Jan 2009, 22:37

Re: Translating the ingame user interface

Post by Wartender » 26 Dec 2009, 17:39

i'm currently translating CA into spanish and italian by getting all the lua files of the units and adding description_it = [[...]], , helptext_it = [[...]], (i suppose you would call them elements) and such to the files.
0 x

User avatar
BrainDamage
Lobby Developer
Posts: 1164
Joined: 25 Sep 2006, 13:56

Re: Translating the ingame user interface

Post by BrainDamage » 26 Dec 2009, 18:51

zerver wrote:I agree this will not happen anytime soon. And I think it is impossible to make a special mod version with a different language for sync reasons.
the mod could have a particular folder/file name format for translations marked by springignore.txt so it's ignored by crc checksum and lobby reports same checksum even if altered
and if by "breaking sync" you mean simulation sync, no, as long as those files/part of files are not used in a synced context, it won't
not to mention the mod unsynced part could also load from the user's data folders for additional files
I also recall trepan adding a translation infrastructure for LuaUI and an example widget, but I don't know if that is being used anywhere atm
0 x

User avatar
MidKnight
Posts: 2650
Joined: 10 Sep 2008, 03:11

Re: Translating the ingame user interface

Post by MidKnight » 26 Dec 2009, 22:10

There is, as Wartender stated, an active project going on to translate CA. Progress can be seen at this page: http://trac.caspring.org/wiki/Manual
Feel free to volunteer to help in #ca in the lobby or by posting in the Complete Annihilation subforum! :wink:
Yet another 'CA haz it' post complete. My work here is done.
0 x

User avatar
CarRepairer
Cursed Zero-K Developer
Posts: 3359
Joined: 07 Nov 2007, 21:48

Re: Translating the ingame user interface

Post by CarRepairer » 27 Dec 2009, 01:27

MidKnight wrote:There is, as Wartender stated, an active project going on to translate CA. Progress can be seen at this page: http://trac.caspring.org/wiki/Manual
Feel free to volunteer to help in #ca in the lobby or by posting in the Complete Annihilation subforum! :wink:
Yet another 'CA haz it' post complete. My work here is done.
Alos, these translations appear in the actual game where the player can set their language in the CA menu. Unit info (when space-clicking on units) as well as the tutorial are output in the desired language.

Image
Attachments
Capture.JPG
(141.4 KiB) Downloaded 2 times
0 x

User avatar
Wartender
Conflict Terra Developer
Posts: 300
Joined: 17 Jan 2009, 22:37

Re: Translating the ingame user interface

Post by Wartender » 27 Dec 2009, 15:38

i see accented vowels appear as question marks... should i take them all out or is there a way to fix that?
0 x

zerver
Spring Developer
Posts: 1358
Joined: 16 Dec 2006, 20:59

Re: Translating the ingame user interface

Post by zerver » 27 Dec 2009, 16:35

Brain Damage wrote:and if by "breaking sync" you mean simulation sync
No, only lobby sync of course.
0 x

User avatar
CarRepairer
Cursed Zero-K Developer
Posts: 3359
Joined: 07 Nov 2007, 21:48

Re: Translating the ingame user interface

Post by CarRepairer » 27 Dec 2009, 20:38

Wartender wrote:i see accented vowels appear as question marks... should i take them all out or is there a way to fix that?
No, don't take them out. I can always translate the accented letters in the widget, I just haven't done so. They show up fine on the website so we should keep them.
0 x

Post Reply

Return to “General Discussion”