New (modified, actually) in game GUI

New (modified, actually) in game GUI

Discuss the source code and development of Spring Engine in general from a technical point of view. Patches go here too.

Moderator: Moderators

Post Reply
Gnomre
Imperial Winter Developer
Posts: 1754
Joined: 06 Feb 2005, 13:42

New (modified, actually) in game GUI

Post by Gnomre »

Yeah, I hated the one you guys gave Spring, so I took it upon myself to go in the source and hunt down the offending elements.

1024x768
800x600
640x480

I only changed some colors and positioning, no fonts or font sizes. The elements shown in the screenshots are the only things I changed so far. I logged all my changes, the change log can be viewed here. And if you're too lazy to go hunt down the changes and compile yourself, here's a compiled exe with the gui.

I'm planning on brushing up on my file I/O skills to make all of this stuff (size, position, color, translucency) controlled in an INI file rather than in the exe itself. No promises there, but I'll see if I can pull it off.
0 x

User avatar
Storm
Posts: 443
Joined: 12 Sep 2004, 22:23

Post by Storm »

Sweet ol' TA !!
0 x

Trump Card
Posts: 6
Joined: 27 May 2005, 01:22

Post by Trump Card »

You can still move the metal / energy bar... But considering what the old GUI looked like, this is a much needed improvement.
0 x

SJ
Posts: 618
Joined: 13 Aug 2004, 17:13

Post by SJ »

I liked my alpha blended bars. If you really want to improve the GUI you should try to make the new_gui work since it allows reading gui layouts from external data files and thus everyone to have his own. If you want to get started on it enable the #define in newguidefine.h .
0 x

Gnomre
Imperial Winter Developer
Posts: 1754
Joined: 06 Feb 2005, 13:42

Post by Gnomre »

You're the only one I've encountered so far that liked your GUI :P

Anyway, I'm horrible at writing my own code--I can modify bits and pieces and plug in very basic stuff, but that's about it. I never really learned enough C++ to do anything more than a commandline app that does some simple equations for you. To be honest, I had no idea what opengl code looked like before I did this, I just jumped in the code and started searching for strings from the GUI itself ("Metal" and "Stop" and things like that).

There is one problem with the GUI though--that Napalm guy can't see the text on the Attack, Move, etc buttons in the orders menu, regardless of whether he uses the original GUI files or mine. I poked around, but I didn't really see where to modify that to try to change it at all... he has a radeon 9200, I believe.
0 x

User avatar
[K.B.] Napalm Cobra
Posts: 1222
Joined: 16 Aug 2004, 06:15

Post by [K.B.] Napalm Cobra »

Correct gnome, I also recall another guy with the same graphics card having the same problem, but don't worry about it, upgrading to a 9600 soon :D.
0 x

User avatar
SinbadEV
Posts: 6475
Joined: 02 May 2005, 03:56

Post by SinbadEV »

That was me, no menu text, radeon 9200 in XP, I've gotten mostly used to it... and it appears that if I select mutiple units (comm, some builders, so attack units) together I occationally get a few bits of text, and sometimes the select AI or the <-- --> text... but only randomly...
0 x

User avatar
zwzsg
Kernel Panic Co-Developer
Posts: 7024
Joined: 16 Nov 2004, 13:08

Post by zwzsg »

It looks like you just changed the background from a nice translucent blue to an ugly solid black. I wouldn't consider that an improvement.
0 x

User avatar
aGorm
Posts: 2928
Joined: 12 Jan 2005, 10:25

Post by aGorm »

I must say i agree... It was a luverly transparent colour... That black Just sux. Well, thank god we dont have to use it i suppose! :-)

aGorm
0 x

Gnomre
Imperial Winter Developer
Posts: 1754
Joined: 06 Feb 2005, 13:42

Post by Gnomre »

It still boggles my mind how you guys could actually like the transparency... it just made things unreadable and got in the way more than it did its job... and the placement with the margins between the pieces of the GUI and the edge of the screen was just flat out annoying, especially with the minimap...
0 x

User avatar
[K.B.] Napalm Cobra
Posts: 1222
Joined: 16 Aug 2004, 06:15

Post by [K.B.] Napalm Cobra »

What we really need is the possibility for easily modifiable bmp backgrounds, or even obj models.
0 x

User avatar
Redfish
Posts: 289
Joined: 27 Feb 2005, 16:12

Post by Redfish »

Blah blah modifiable. I'd just like to add that the original interface was kinda okay. Making an interface in C has always been kinda artificial imo. However we could do with some nice graphics. All gnome did at the moment was edit the colors and the placement, which looks good, but didn't change anything to optimize the actualy GUI :(
0 x

User avatar
NOiZE
Balanced Annihilation Developer
Posts: 3984
Joined: 28 Apr 2005, 19:29

Post by NOiZE »

does using this cause problems when playing online?
0 x

Gnomre
Imperial Winter Developer
Posts: 1754
Joined: 06 Feb 2005, 13:42

Post by Gnomre »

Redfish: Yeah, I'm not that good of a coder. I'm still looking into making it controlled via INI, but I got side tracked by Zsinj's "Mini Spring" in the General Discussion forum... Xon (ggs) has said he planned on doing something similar after he finishes his exams, so maybe it'd be best to wait on someone who knows what the hell they're doing to do it ;)

NOiZE: No idea. Spring refuses to work online for me, so I have no way of testing it. Doesn't matter if I have the port forwarded, if I'm in DMZ, or even if I freaking join, the game won't connect properly to other people, so I'm up the shit creek in that regard for now...
0 x

JeeZ
Site Admin
Posts: 62
Joined: 19 Oct 2004, 16:12

Post by JeeZ »

I must say I prefer the transparent windows. It boggles my mind how somebody can prefer that black stuff :wink:

I want a slick UI, taking as little space as possible and only visible when needed. The TA UI was ok (better than other RTS) but not slick enough and the left menu would not have to be displayed all the time taking unnecessary space.

As you see, everyone has a different opinion on this so a configurable UI is almost necessary, but perhaps not a high priority.
0 x

TARevenger
Posts: 111
Joined: 23 Jan 2005, 00:09

Post by TARevenger »

nice looking gui

but one thing! Is it possible to seperate the build menu from the unit commands so they can be quickly accessed like the OTA.
0 x

shnorb
Posts: 147
Joined: 04 Jun 2005, 07:25

Post by shnorb »

cant say i like the existing gui that much but i definately dont like the black one much better... i would like to see a return to the original ta menu style (appearance not structure) while still incorporating elements of the current one... oh and having the old ta menus rebuffed in photoshop would be awesome... if only i have any skill as an artist :(
0 x

Post Reply

Return to “Engine”