Units/objects disappear, strange textures

Units/objects disappear, strange textures

Discuss everything related to running Spring on your chosen distribution of Linux.

Moderator: Moderators

Post Reply
brodul
Posts: 20
Joined: 04 Feb 2009, 11:38

Units/objects disappear, strange textures

Post by brodul »

I have following issues:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

As you can see. There are units missing or the textures are really FU.

Code: Select all

brodul:~/ $ lsb_release -a                                                                                    [21:02:56]
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 12.04.1 LTS
Release:        12.04
Codename:       precise

Code: Select all

brodul:~/ $ spring -V                                                                                         [20:59:06]
Spring 89.0 (OMP)

Code: Select all

brodul:~/ $ cat .springrc                                                                                     [20:59:10]
AdvSky = 1
Basic = 0
CamFreeEnabled = 1
CamFreeScrollSpeed = 70
FSAA = 0
GroundDetail = 40
InputTextGeo = 0.26 0.73 0.02 0.028
LastSelectedMap = ArcticPlainsV2
LastSelectedMod = Balanced Annihilation V7.70
LastSelectedScript = Commanders
MinimapOnLeft = 0
ScreenshotCounter = 17
ShowFPS = 1
SmoothLines = 0
SmoothPoints = 0
VSync = -1
VerboseLevel = 0
snd_airAbsorption = 0
snd_general = 0

Code: Select all

brodul:~/ $ lspci                                                                                             [20:59:31]
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82577LM Gigabit Network Connection (rev 06)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 06)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 06)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 4 (rev 06)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 5 (rev 06)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 06)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a6)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 06)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 6 port SATA AHCI Controller (rev 06)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 06)
00:1f.6 Signal processing controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset Thermal Subsystem (rev 06)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300 (rev 3e)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 02)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 02)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)

Any ideas?

Tnx for support in advance.
Attachments
infolog.txt
infolog.txt
(23.9 KiB) Downloaded 19 times
brodul
Posts: 20
Joined: 04 Feb 2009, 11:38

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by brodul »

Code: Select all

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02) (prog-if 00 [VGA controller])
        Subsystem: Lenovo Device 215a
        Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 42
        Memory at f2000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
        Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
        I/O ports at 1800 [size=8]
        Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
        Capabilities: <access denied>
        Kernel driver in use: i915
        Kernel modules: i915
More info about the graphic card added.
User avatar
Beherith
Moderator
Posts: 5010
Joined: 26 Oct 2007, 16:21

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by Beherith »

s3tc texture compression is not on linux by default. I think you need MESA drivers?

Also try /advmapshading 0 when ingame
brodul
Posts: 20
Joined: 04 Feb 2009, 11:38

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by brodul »

I enabled the s3tc texture compression. With the driconf program.

I will try the:

Code: Select all

/advmapshading 0
Tnx for the reply.

Update:

It doesn't help.
iElectric
Posts: 3
Joined: 28 Aug 2012, 14:54

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by iElectric »

Same problem here, sometimes building will start disappearing and only black shadow would be visible. Units however completely disappear. Using integrated Intel card.
brodul
Posts: 20
Joined: 04 Feb 2009, 11:38

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by brodul »

With debug on.

Image

We have played around 5 games 1Vs1.

It seems that only one player is experiencing that kind of problem at once. I dont think this makes sense.

We both have similar hardware. My is a Lenovo X201T and he has a X201.
brodul
Posts: 20
Joined: 04 Feb 2009, 11:38

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by brodul »

We manage to remove the bug. With correct settings.

I think one of these settings needs to be added to ~/.springrc

Code: Select all

3DTrees = 0
AdvMapShading = 0
AdvUnitShading = 0
LoadingMT = 0
LuaShaders = 0
ReflectiveWater = 0

We deleted the following ones:

Code: Select all

AdvSky = 1
CamFreeEnabled = 1
snd_airAbsorption = 0

Will try to pin-point which one causes the problems described above.
User avatar
jamerlan
Balanced Annihilation Developer
Posts: 683
Joined: 20 Oct 2009, 13:04

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by jamerlan »

It's all known issues. Spring has these visual bugs only with intel video cards. So I think that spring is unplayable with intel video. I hope these bugs will be fixed in the future, but I doubt that it will happen in the nearest future.

With your changes - all visual bugs dissappeared? If yes, your workaround should be posted to wiki or smth like that.
iElectric
Posts: 3
Joined: 28 Aug 2012, 14:54

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by iElectric »

We played about 5 more rounds and no issues so far.
User avatar
SpliFF
Posts: 1224
Joined: 28 Jul 2008, 06:51

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by SpliFF »

LoadingMT=0 is probably the important change. Without it Spring tries to use an "offscreen context" during the loading screen and corrupts the main buffer because the code/drivers for offscreen GLX don't work well in Mesa. Not sure if the bug is in Spring or the radeon/intel drivers or a combination of both.

I pushed to have Offsceen contexts disabled by default because of this issue but jK says no because otherwise the offscreen code won't get tested. I personally feel it's been tested enough and the conclusion is the offscreen code is unsuitable for being enabled in releases (at least on mesa systems). At best you get a couple of seconds reduced from Springs' game start time but at the expense of a range of glitches like floating objects and missing/incorrect textures. Rewritting the GLX code might be able to fix it but I don't think anyone is volunteering to do that (I don't think any engine devs are even using OS radeon/intel so it seems like something that's unlikely to get fixed).

With the right settings and the latest versions of kernel, libkms and mesa Spring is playable under os mesa. The trick is to disable certain special effects like stipple, offscreen rendering and certain shaders but doing so is not straightforward and can require modifying obscure settings or even the Spring source.
tzwenn
Posts: 1
Joined: 28 Nov 2012, 23:09

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by tzwenn »

I know this is an old topic, but I have the same problem and it is not solved by LoadingMT=0.

Also the other options don't work.

This is what it looks like:
Image
Only same buildings and shadows remain.

Sometimes everything becomes grey and you see even less:
Image

And me too, I have an Intel video card. Sometimes I also get errors like: "Warning: Waiting packet limit was reached for Tzwenn AI #0 [packets dropped]"

Anyone has another idea?




PS: In case the picture links become invalid, I attached the pictures down here:
Attachments
screen00012_small.jpg
Everything becomes grey and hides objects
(187.22 KiB) Downloaded 3 times
screen00014_small.png
Buildings disappear
(2.21 MiB) Downloaded 3 times
abma
Spring Developer
Posts: 3704
Joined: 01 Jun 2009, 00:08

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by abma »

i didn't read the full post, but i have similar problems with the opensource ati drivers... spring 91.0 does some invalid opengl calls, should be fixed in 92.0. (can't find the commit...) disabling Red Minimap / Minimap widgets should/could help, too if not already done.
User avatar
Johannes
Posts: 1265
Joined: 17 Sep 2010, 15:49

Re: Units/objects disappear, strange textures

Post by Johannes »

abma wrote:disabling Red Minimap / Minimap widgets should/could help, too if not already done.
Even full /luaui disable didn't affect the issue for me.
Post Reply

Return to “Linux”