Enabling Shadows Problem - Page 2

Enabling Shadows Problem

Discuss your problems with the latest release of the engine here. Problems with games, maps or other utilities belong in their respective forums.

Moderator: Moderators

User avatar
chillaaa
Posts: 234
Joined: 16 Mar 2005, 00:12

Post by chillaaa » 04 May 2005, 03:07

Sounds like another driver is the issue, i just rebuilt my machine last week on a new drive not on my boards SATA controller due to Half Life 2 and other Source based games (CS:S HL:D) would crash all the time. turned out to be the driver i was using for my SATA controller was the issue. A full rebuild of windows may be in order (sad but true). i hope you have multiple drives u can back up to mate.
0 x

psyc
Posts: 9
Joined: 27 Apr 2005, 02:21

Post by psyc » 04 May 2005, 04:39

Bah, pain in my ass, but definetely doable. Damn Spring and my desire to experiance it in all its glory.
0 x

Vehementi
Posts: 67
Joined: 28 Apr 2005, 23:27

Post by Vehementi » 04 May 2005, 05:02

Athlon 2500+
Radeon 9800 Pro 128
1 GB DDR333 RAM
Latest catalysts
Forcing 1680x1050 resolution.

Crashes on shadow attempt of either size.
0 x

User avatar
GrOuNd_ZeRo
Posts: 1370
Joined: 30 Apr 2005, 01:10

Post by GrOuNd_ZeRo » 04 May 2005, 15:21

My specs:

AMD Athlon XP 2200+ running at 1.8 GHz, 256mb of memory, nVidia Geforce FX 5700, I assume it has 64mb of internal memory, it runs Doom 3 in acceptable levels on lowest details, it runs Halo pretty well and supports all the advanced texture settings.

The shadows are buggy, the entire map is covered by a giant shadow while there is a light area persistant on the bottom of the screen in OTA view mode.
0 x

User avatar
NOiZE
Balanced Annihilation Developer
Posts: 3984
Joined: 28 Apr 2005, 19:29

Post by NOiZE » 04 May 2005, 18:38

upgrading to catalyst 5.4 drivers didn't work for me

maybe it is some kind of bios setting??
0 x

User avatar
Yopachi
Posts: 13
Joined: 20 Jan 2005, 21:48

Post by Yopachi » 05 May 2005, 04:35

i have...

Procesor: AMD Athlon XP 2500+
Memory : 512MB DDR
Video : GeForce 5900 xt (w\ latest drivers)

and i get that big shadow. I belive its a GeForce problem.
0 x

The Grand Poobah
Posts: 35
Joined: 13 Mar 2005, 00:12

Post by The Grand Poobah » 05 May 2005, 16:35

AMD Athlon 64 3000+
Radeon X800XL (with Catalyst 5.4)
512MB DDR
Windows XP Home w/ SP2

Shadows work perfectly for me.
0 x

User avatar
NOiZE
Balanced Annihilation Developer
Posts: 3984
Joined: 28 Apr 2005, 19:29

Post by NOiZE » 09 May 2005, 17:45

The Grand Poobah wrote:AMD Athlon 64 3000+
Radeon X800XL (with Catalyst 5.4)
512MB DDR
Windows XP Home w/ SP2

Shadows work perfectly for me.
is there some way u could tell us your bios settings?
0 x

User avatar
NOiZE
Balanced Annihilation Developer
Posts: 3984
Joined: 28 Apr 2005, 19:29

Post by NOiZE » 09 May 2005, 18:08

Removing the omega drivers and replacing them for ati's driver fixed it for me
0 x

User avatar
GrOuNd_ZeRo
Posts: 1370
Joined: 30 Apr 2005, 01:10

Post by GrOuNd_ZeRo » 10 May 2005, 00:14

Did any GeForce users get shadows enabled?
0 x

psyc
Posts: 9
Joined: 27 Apr 2005, 02:21

Post by psyc » 10 May 2005, 03:32

SWEEEET! Doing a complete driver uninstall to remove the omega drivers took care of my problem too! I now have shadows in all their glory. Thanks NOiZE
0 x

User avatar
sp2danny72
Posts: 60
Joined: 09 Jan 2005, 04:52

GeForce + Shadows = true

Post by sp2danny72 » 10 May 2005, 10:15

I'm getting shadows... on a lousy FX 5200
And I didnt fiddle with drivers, I have what
windows update think I should...
0 x

User avatar
AF
AI Developer
Posts: 20669
Joined: 14 Sep 2004, 11:32

Post by AF » 10 May 2005, 11:26

Yah I got a Geforce FX 5200 ultra, shadows seem to lag it a bit pushing the framerate down to 20 something or lower if I have lots of units. However I do find that the framerates shoots above 30 if I put the heightmap overlay on or any of the other overlays, even when shadows arent turned on.

If I turn shadows off It goes to 30fps but with the heightmap overlay it shoots upto 60.

Also I would highly recommend against using windows XP for driver updates, especially where graphics cards are concerned, I suggest you pay a visit to nvidia.com immediatly.
0 x

User avatar
GrOuNd_ZeRo
Posts: 1370
Joined: 30 Apr 2005, 01:10

Post by GrOuNd_ZeRo » 11 May 2005, 11:30

i'm considdering uninstalling my video drivers and just reinstall...I use a FX 5700.

I atleast want to be able to enable shadows so I can make some decent screenshots...
0 x

Torrasque
Posts: 1022
Joined: 05 Oct 2004, 23:55

Post by Torrasque » 27 May 2005, 20:55

Just to say that it didn't work with catalyst 5.5 until now . I just have installed the control center (beurk) and now, they work.

But one problem remain : when I set the resolution to 1680*1050 and set the shadow map size to 2048, it crach with a pBuffer error.
If I downgrade the resolution to 1024*768 or the shadow map to 1024, it work good.
0 x

Sean Mirrsen
Posts: 578
Joined: 19 Aug 2004, 17:38

Post by Sean Mirrsen » 28 May 2005, 10:29

If you get a big shadow covering the landscape, try switching to windowed mode. Worked for me.
0 x

User avatar
Yopachi
Posts: 13
Joined: 20 Jan 2005, 21:48

Post by Yopachi » 06 Jun 2005, 03:25

Hey thanks Sean works for me too! I have a GeForce 5900.
0 x

User avatar
GrOuNd_ZeRo
Posts: 1370
Joined: 30 Apr 2005, 01:10

Post by GrOuNd_ZeRo » 06 Jun 2005, 08:50

Hey it worked Sean thanks! it can even run them at 2048x2048 bliss! wooohooo.

However I need to atleast turn off reflections and dynamic clouds to get an acceptable FPS though lol, but i'm not complaing, everything looks SWEET, I didn''t realise shadows draw ON the units as well, that's the coolest ever!
0 x

Post Reply

Return to “Help & Bugs”