Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Discuss your problems with the latest release of the engine here. Problems with games, maps or other utilities belong in their respective forums.

Moderator: Moderators

Post Reply
User avatar
MR.D
Posts: 1527
Joined: 06 Aug 2005, 13:15

Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by MR.D »

I havn't played spring for a long time, but I got a new computer and am trying to get things working so that I can bring a few friends in to play.

Newest Spring version 95.0, and newest Springlobby.

I get launched, get ingame, and everything seems to be running.
5-8 seconds later, the game locks up and I have to endtask to get it to shutdown.

Intel I-5 3.2 ghz quadcore, running Windows-7 64bit.
All newest drivers and all that good stuff.

Can anyone help>?
0 x

gajop
Moderator
Posts: 3031
Joined: 05 Aug 2009, 20:42

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by gajop »

A moderator that joined in 2005. Shouldn't need to ask you to provide the infolog..
0 x

User avatar
MR.D
Posts: 1527
Joined: 06 Aug 2005, 13:15

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by MR.D »

I never got a crash log, because I ended the task after it failed to shutdown on its own.

Its been a long time since I've played spring, so I forget all these little rules ect.

Is there something else I can provide that would give some insight?
0 x

gajop
Moderator
Posts: 3031
Joined: 05 Aug 2009, 20:42

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by gajop »

General instructions on bug reporting can be found here: http://springrts.com/wiki/Bugs
If you got ingame, it's really unlikely there's no infolog.txt. Check again.
0 x

User avatar
MR.D
Posts: 1527
Joined: 06 Aug 2005, 13:15

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by MR.D »

still getting used to windows 7 file structures...
Attachments
infolog.txt
(24.52 KiB) Downloaded 15 times
0 x

User avatar
SpliFF
Posts: 1224
Joined: 28 Jul 2008, 06:51

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by SpliFF »

Speculating here but I'm thinking this might be relevant:

Code: Select all

[f=0000000] GL renderer:  AMD Radeon R9 200 Series
[f=0000000] GLSL version: 4.30
[f=0000000] GLEW version: 1.5.8
[f=0000000] Video RAM:    unknown
You have a video card that's only been out a couple of months, there might be some compatibility issues. Strange that it can't detect the VRAM. Is it a 6GB card by any chance? I noticed some older games fail when VRAM > 4GB, possibly because they only allocate 32-bits for the memory byte count and large amounts of VRAM overflow it.

Also, have you tried any other games, like zero-k? Just to determine if it's a game or engine issue.
0 x

klapmongool
Posts: 843
Joined: 13 Aug 2007, 13:19

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by klapmongool »

MR.D wrote:still getting used to windows 7 file structures...
If you use Spring Portable that won't bother you again :)
0 x

User avatar
MR.D
Posts: 1527
Joined: 06 Aug 2005, 13:15

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by MR.D »

Yeah, I built a new PC that can finally run games like a beast instead of a whipped puppy, guess I should have known since spring has always favored Nvidia cards in the past.

Its a GigaByte AMD R9-280x

Yeah, I can run Zero-K just fine it seems.

Was hoping to play BA though.
0 x

User avatar
Beherith
Moderator
Posts: 4967
Joined: 26 Oct 2007, 16:21

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by Beherith »

Out of curiosity, does this happen with ba launched from spring.exe?
0 x

User avatar
MR.D
Posts: 1527
Joined: 06 Aug 2005, 13:15

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by MR.D »

Do you mean will it launch BA on 95.0 without the lobby Beherith? I need some command instructions to do that, I just tried it on spring lobby first.

I didn't run XTA or anything else right off, I just grabbed the newest version of BA and fired it up through lobby, and thats what locked up. Did singleplayer too, same thing, ran for about 5-10 seconds normally then froze and I had to end the task with TaskManager.

Zero-K I got running just fine afaik, tried one of the singleplayer missions only though, not multiplay.

I don't mind doing as much testing as I can for you, just hook me up with some instructions/command lines and off I go.
also which AI and whatever other settings I may need to use.

:mrgreen:
0 x

User avatar
Beherith
Moderator
Posts: 4967
Joined: 26 Oct 2007, 16:21

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by Beherith »

Yeah, launch without lobby. Select mod, map and script (player vs nullai).
0 x

User avatar
MR.D
Posts: 1527
Joined: 06 Aug 2005, 13:15

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by MR.D »

how do I launch spring and BA without the lobby Beh, just chalk it up as me being a total noob with spring
0 x

User avatar
qray
Posts: 377
Joined: 02 Feb 2009, 18:49

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by qray »

Just start the spring.exe (and not the lobby) and you get to a "startscreen" where you can choose map/mod/script(AI).
0 x

User avatar
MR.D
Posts: 1527
Joined: 06 Aug 2005, 13:15

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by MR.D »

Ok, its working.

so far so good. will keep testing, Thanks guys for all your help.

Turns out that its some of the AI profiles causing issues.

RAI being one.
0 x

User avatar
Beherith
Moderator
Posts: 4967
Joined: 26 Oct 2007, 16:21

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by Beherith »

Could you post an infolog of BA run from spring.exe and an infolog from BA started from lobby? Would help to compare them.
0 x

User avatar
zoggop
Posts: 289
Joined: 07 Sep 2010, 18:47

Re: Spring launches, then crashes and locks after 5 seconds

Post by zoggop »

in my experience RAI hangs the engine for about twenty seconds when the game starts, then works. it's odd, i don't remember it doing this before--back in version 91, i think. versions 94.1 and 95.0 have a hang-y RAI for me.
0 x

Post Reply

Return to “Help & Bugs”

cron