Spring fails to open a window when launched from Lobby

Spring fails to open a window when launched from Lobby

Discuss your problems with the latest release of the engine here. Problems with games, maps or other utilities belong in their respective forums.

Moderator: Moderators

Post Reply
Osiri
Posts: 4
Joined: 15 Aug 2010, 14:04

Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Osiri »

Okay I recently upgraded my system and decided to reload Spring after some time. Downloaded Spring Installer, mods and maps. Actually remebered my old account info. Set it all up. Tried to play and here is what happens:
From Spring Lobby whenever I get launched to a game, either in an online game hosted by someone else, single player game with bots or I host a game, nothing happens. The lobby will indicate that I am in game but I do not get anything onscreen, all I see is the lobby. When I go to task manager I have an active spring running but no window.
Also when I uncheck the option "Use old launch method" in preferences in Spring Lobby and try to join a game, I get a flash of a small black window but it flashes too quickly to read what is in it.
Included the Info.txt file.
Appreciate any help.
Attachments
infolog.txt
(1.61 KiB) Downloaded 17 times
0 x

User avatar
Licho
Zero-K Developer
Posts: 3803
Joined: 19 May 2006, 19:13

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Licho »

Thats a well known bug old about 2 years - dont try to run it in windowed mode, it rarely works on windows.

Use fullscreen.
0 x

Osiri
Posts: 4
Joined: 15 Aug 2010, 14:04

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Osiri »

I may have been unclear. I have tried both windowed and unwindowed. Both fail to launch.
0 x

User avatar
Licho
Zero-K Developer
Posts: 3803
Joined: 19 May 2006, 19:13

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Licho »

Try upgrading audio driver
0 x

Osiri
Posts: 4
Joined: 15 Aug 2010, 14:04

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Osiri »

Updated the audio driver and also the video driver to the latest versions. Also tried to disable dual monitor and tried to launch. Still getting a small black window that pops up then disappears.

I am running Windows 7 64 bit if that changes anything.

BTW when I switch the launch method in the preferences (unchecked "Use old launch method") I do see a copy of Cpring still running in the Task Manager. If I check this block, then nothing happens onscreen (other than the processing indication on the mouse cursor) but there is then an instance of Spring running in Task Manager. Nothing on screen though.
0 x

User avatar
Licho
Zero-K Developer
Posts: 3803
Joined: 19 May 2006, 19:13

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Licho »

what if you start spring.exe manually?
Same result?

Try deleting its configs in documents and settings.
0 x

Osiri
Posts: 4
Joined: 15 Aug 2010, 14:04

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Osiri »

I got it.

I had the lobby opening in combatibility mode (windows XP SP2) but Spring was opening in the native OS. Apparently this was the conflict.

Thanks for the patience. It works now.
0 x

elias79
Posts: 57
Joined: 11 May 2008, 23:29

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by elias79 »

Licho wrote:Thats a well known bug old about 2 years - dont try to run it in windowed mode, it rarely works on windows.

Use fullscreen.

Bullshit, it worked for me until 0.82.3

Now i cant even run fullscreen :evil:
0 x

User avatar
Licho
Zero-K Developer
Posts: 3803
Joined: 19 May 2006, 19:13

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Licho »

It worked for you in windowed mode on windows 7/vista 64bit without EVER freezing on startup??
0 x

elias79
Posts: 57
Joined: 11 May 2008, 23:29

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by elias79 »

Cant tell if it was windows crashing sometimes but the biggest problems is that
springlobby dont work anymore, so i cant play anymore, testspring starts but commanders are not visible.





specs: windows 7 x64
0 x

User avatar
Licho
Zero-K Developer
Posts: 3803
Joined: 19 May 2006, 19:13

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Licho »

You can use springdownloader lobby or tasclient lobby.
Use latest verison of BA or other mods like CA
0 x

User avatar
aegis
Posts: 2456
Joined: 11 Jul 2007, 17:47

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by aegis »

windowed mode always works for me on win7/64bit from SL
0 x

User avatar
BrainDamage
Lobby Developer
Posts: 1164
Joined: 25 Sep 2006, 13:56

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by BrainDamage »

or simply toggle: edit -> preferences -> spring tab -> "use old launch method" , I have no idea why, but shell execute vs system() fails on a tiny % of players without any apparent reason and any common factor whatosoever.
0 x

User avatar
very_bad_soldier
Posts: 1374
Joined: 20 Feb 2007, 01:10

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by very_bad_soldier »

Licho wrote:It worked for you in windowed mode on windows 7/vista 64bit without EVER freezing on startup??
Is it special? I can run spring in windowed mode on Win7 x64 without probs.
0 x

User avatar
CarRepairer
Cursed Zero-K Developer
Posts: 3359
Joined: 07 Nov 2007, 21:48

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by CarRepairer »

very_bad_soldier wrote:
Licho wrote:It worked for you in windowed mode on windows 7/vista 64bit without EVER freezing on startup??
Is it special? I can run spring in windowed mode on Win7 x64 without probs.
Same here. I've been using windowed mode for a long time on same OS.
0 x

User avatar
Licho
Zero-K Developer
Posts: 3803
Joined: 19 May 2006, 19:13

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Licho »

Hmm im getting freezes on startup since 0.79. Since then i changed OS and GFX card but still same.
Perhaps its my sound card? (SB x-fi)
0 x

User avatar
hoijui
Former Engine Dev
Posts: 4343
Joined: 22 Sep 2007, 09:51

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by hoijui »

that is possible. you can start spring without sound.
in spring settings: NoSound=1
0 x

User avatar
aegis
Posts: 2456
Joined: 11 Jul 2007, 17:47

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by aegis »

never had any problems with my x-fi
0 x

User avatar
jK
Spring Developer
Posts: 2299
Joined: 28 Jun 2007, 07:30

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by jK »

Licho wrote:It worked for you in windowed mode on windows 7/vista 64bit without EVER freezing on startup??
Does is freeze for you from time to time, with none loading message displaying (just the loadingscreen w/o message)?
I got such a bug atm in my development build and thought it would be a race-condition after making it multithreaded, so it would be nice to know what to blame for it.
0 x

User avatar
Licho
Zero-K Developer
Posts: 3803
Joined: 19 May 2006, 19:13

Re: Spring fails to open a window when launched from Lobby

Post by Licho »

It shows window which does not process windows messages (so its white or black on windows).

Its more likely to happen if i have movie running and spring starts.
It happens randomly - not always but often.
0 x

Post Reply

Return to “Help & Bugs”